您的位置:考研教育网>  > 考研英语 > 复习指导 正文

考研英语阅读理解中的主题原则(1)

考研教育网   2010-12-03 08:41 【 】【我要纠错

  主旨题型又叫主题原则,主要针对文章主题设问,考查考生对通篇文章的理解和把握,但是要特别注意和下面这种题型区分开来。

  This passage appears to be a digest of.

  (A) a book review

  (B) a scientific paper

  (C) a magazine feature

  (D) a newspaper editorial[199670]

  [正确答案]A

  这种题型考查考生是否能根据文章的行文风格判断文章的文体。但迄今为止,此类题型只在1996年出现了一次,因此考生复习时可以忽略此种题型,只需将其与主题原则题目区分开来即可。笔者建议考生在做主题题型时遵循这样的原则:因为此类题干扰性最大,难度也最大,考生须读完全文才能准确把握文章主题。所以考生拿到这种题时,不要急于去找答案,不论其出现在什么位置都把它作为最后一道题来做,因为在做另外三道题时,无疑有助于加深对整个文章的理解。而且,事实上,首先做主旨题,考生往往还会回过头来核查答案,这样耗时间,做题效率低。

  主题题型分为两种:

  1.明确的主题题型

  此类题型位置较为固定,一般是第一个问题或最后一个问题,要求考生为文章选择合适的标题或是总结文章的中心思想。此类题型相对难度较小。

  What accounts for the great outburst of major inventions in early America-breakthroughs such as the telegraph, the steamboat and the weaving machine?Among the many shaping factors, I would single out the country's excellent elementary schools; a labor force that welcomed the new technology; the practice of giving premiums to inventors; and above all the American genius for nonverbal,“spatial”thinking about things technological.

  Why mention the elementary schools? Thanks to these schools our early mechanics, especially in the New England and Middle Atlantic states, were generally literate and at home in arithmetic and in some aspects of geometry and trigonometry.Acute foreign observers related American adaptiveness and inventiveness to this educational advantage. As a member of a British commission visiting here in 1853 reported,“With a mind prepared by thorough school discipline, the American boy develops rapidlysintosthe skilled workman.”A further stimulus to invention came from the“premium”system, which preceded our patent system and for years ran parallel with it. This approach, originatedabroad, offered inventors medals, cash prizes and other incentives.In the United States, multitudes of premiums for new devices were awarded at country fairs and at the industrial fairs in major cities. Americans flocked to these fairs to admire the new machines and thus to renew their faith in the beneficence of technological advance.

  Given this optimistic approach to technological innovation, the American worker took readily to that special kind of nonverbal thinking required in mechanical technology. As Eugene Ferguson has pointed out,“A technologist thinks about objects that cannot be reduced to unambiguous verbal descriptions; they are dealt with in his mind by a visual, nonverbal process …… The designer and the inventor …… are able to assemble and manipulate in their minds devices that as yet do not exist.”This nonverbal“spatial”thinking can be just as creative as painting and writing. Robert Fulton once wrote,“The mechanic should sit down among levers, screws, wedges, wheels, etc., like a poet among the letters of the alphabet, considering them as an exhibition of his thoughts, in which a new arrangement transmits a new idea.”When all these shaping forces-schools, open attitudes, the premium system, a genius for spatial thinking-interacted with one another on the rich U.S. mainland, they produced that American characteristic, emulation. Today that word implies mere imitation. But in earlier times it meant a friendly but competitive striving for fame and excellence.

  The best title for this passage might be

  [A]Inventive Mind

  [C]Effective Schooling

  [B]Ways of Thinking

  [D]Outpouring of Inventions[1996.66]

  [正确答案]A

  No company likes to be told it is contributing to the moral decline of nation.“Is this what you intended to accomplish with your careers?”Senator Robert Dole asked Time Warner executives last week.“You have sold your souls, but must you corrupt our nation and threaten our children as well?”At Time Warner, however, such questions are simply the latest manifestation of the soul_searching that has involved the company ever since it was born in 1990. It's a self_examination that has, at various times, involved issues of responsibility, creative freedom and the corporate bottom line.At the core of this debate is chairman Gerald Levin, 56, who took over for the late Steve Ross in 1992. On the financial front, Levin is under pressure to raise the stock price and reduce the company's mountainous debt, which will increase to .3 billion after two new cable deals close. He has promised to sell off some of the property and restructure the company, but investors are waiting impatiently.The flap over rap is not making life any easier for him. Levin has consistently defended the company's rap music on the grounds of expression. In 1992, when Time Warner was under fire for releasing Ice_T's violent rap song Cop Killer, Levin described rap as a lawful expression of street culture, which deserves an outlet.“The test of any democratic society,”he wrote in a Wall Street Journal column,“lies not in how well it can control expression but in whether it gives freedom of thought and expression the widest possible latitude, however disputable or irritating the results may sometimes be. We won't retreat in the face of any threats.”

  Levin would not comment on the debate last week, but there were signs that the chairman was backing off his hard_line stand, at least to some extent. During the discussion of rock singing verses at last month's stockholders' meeting, Levin asserted that“music is not the cause of society's ills”and even cited his son, a teacher in the Bronx, New York, who uses rap to communicate with students. But he talked as well about the“balanced struggle”between creative freedom and social responsibility, and he announced that the company would launch a drive to develop standards for distribution and labeling of potentially objectionable music.

  The 15_member Time Warner board is generally supportive of Levin and his corporate strategy. But insiders say several of them have shown their concerns in this matter.“Some of us have known for many, many years that the freedoms under the First Amendment are not totally unlimited,”says Luce.“I think it is perhaps the case that some people associated with the company have only recently come to realize this.”

  The best title for this passage could be.

  [A]A Company under Fire

  [B]A Debate on Moral Decline

  [C]A Lawful Outlet of Street Culture

  [D]A Form of Creative Freedom[1997.66]

  [正确答案]A

         【1】 【2】

◇ 编辑推荐
·2016年考研调剂信息汇总(更新中)
·2016年考研国家线
·2017考研网上辅导招生简章
 考研教育网官方微信

微信公众账号cnedu_cn

 网上辅导课程特色
  • 即报即学
  • 名师团队
  • 反复看课
  • 在线答疑
  • 移动教学
  • 讲义下载
  • 课后练习
  • 模拟测试
 24小时报名咨询
考研网上辅导课程 精品班 实验班
学费 购买 学费 购买
公共课 政 治 1500元 购买 3500元 购买
英 语 1500元 购买 3500元 购买
数 学 1500元 购买 3500元 购买
专业课 考研名师编写,网校独创考研管理类、法律类、教育等专业课电子书正在热卖!