您的位置:考研教育网> >历年试题>考研专业课> 正文

对外经济贸易大学2001年考研会计专业英语试题

考研教育网   2008-11-19 18:45 【 】【我要纠错

  1.Give a brief explanation for the following terms(10%)

  (1)Journal entry

  (2)Going concern

  (3)Matching principle

  (4)Working capital

  (5)Revenue expenditure

  2.Please read the following passage carefully and fill in each of the 11 blanks with a word most appropriate to the content (10%)

  (1)The double-entry system of accounting takes its name from the fact that every business transaction is recorded by (____)types of entries: 1: (_____)entries to one or more accounts and

  2credit entries to one or more accounts. In recording any transaction,the total dollar amount of the (______)entries must (_____)the total dollar amount of credit entries.

  (2)Often a transaction affects revenues or expenses of two or more different periods,in these cases,an (_____)entries are needed to (_____)to each period the appropriate amounts of revenues and expenses. These entries are performed at the (_____)of each accounting period but (_____)to preparing the financial statements.

  (3)Marketable securities are highly (_____)investments,primarily in share stocks and bounds,(____)can be sold (_____)quoted market prices in organized securities exchanges.

  3.Translate the following Chinese statements into English (18%)

  (1)财务报表反映一个企业的财务状况和经营成果,是根据公认会计准则编制的。这些报表是为许多不同的决策者,许多不同的目的而提供的。

  纳税申报单则反映应税收益的计算,是由税法和税则规定的概念。在许多情况下,税法和公认会计准则相似,但两者却存在实质上的不同。

  (2)审计师不保证财务报表的准确性,他们仅就财务报表的公允性发表专家意见。然而注册会计师事务所的声誉来自于他们对审计工作的一丝不苟和审计报告的可靠性。

  4.Translate the following statements into Chinese (12%)

  (1)Accounting principles are not like physical laws; they do not exist in nature,awaiting discovery man. Rather,they are developed by man,in light of what we consider to be the most important objectives of financial reporting. In many ways generally accepted accounting principles are similar to the rules established for an organized sport shuch as football or basketball.

  (2)Accounting have devised procedures whereby the flows of cash receipts and payments are spread over a period of time in a certain way to derive income,which is representative of the economic performance of the firm for the given period. The income concept as applied in the real world involves numerous decisions and judgmenmts.

  5.Multiple choice questions (choose the best for your answer)(10%)

  (1)The CPA firm auditing XY Recording Service found that retained earning were understated and liabilities were overstated. Which of the following errors could have been the cause?

  A.Making the adjustment entry for depreciation expenses twice;

  B.Failure to recored interest accrued on a note payable;

  C.Failure to make the adjusting entry to recored revenue which had been earned but not yet billed to clients;

  D.Faillure to recored the earned portion of fees received in advance.

  (2)How will net income be affected by the amortization of a discount on bonds payable?

  A.Interest expense is increased,so net income is decreased;

  B.Interest expense is decreased,so net income is increased;

  C.Interest expense is increased,so net income is increased;

  D.Interest expense is decreased,so net income is decreased;

  (3)A stock dividend

  A.Increase the debt-to-equity ratio of a firm;

  B.Decrease future earnings per share;

  C.Decrease the size of the firm;

  D.Increase sharholder‘s wealth;

  E.None of the above.

  (4)A company had sales in both 1999 and 2000 of $200000. Cost of sales for 1999 was $140000. In computing the cost of sales for 1999,an item of inventory purchased in 1999 for $50 was incorrectly written down to current replacement cost of $35. The item is currently selling in 2000 for $100,its normal selling price. As a result of this error:

  A.Income for 1999 is overstated;

  B.Cost of sales for 2000 will be overstated;

  C.Income for 2000 will be overstated;

  D.Income for 2000 will not be affected.

  E.None of the above.

  (5Using the data presented below,calculate the cost of sales for the BC Company for 1999.

  Current ratio 3.5

  Quick ratio 3.0

  Current liabilities 12/31/1999 $600000

  Inventory 12/31/1999 $500000

  Inventory turnover 8.0

  The cost of sales for the BC Company for 1999 was:

  A.$1600000;

  B.$2400000;

  C.$3200000;

  D.$6400000;

  E.None of these.

  (6)W Company computed the following items from its financial records for 1999:

  Price-earning ratio 12

  Pay-out ratio 0.6

  Assets turnover ratio 0.9

  The dividend yield on W‘s common stock for 1999 is :

  A. 5% B. 7.2% C. 7.5% D. 10.2%

  (7)the data about Accounts receivable of Newton Company for 1999 as follows:

  Accounts receivable 12/31/1999 $150000

  Allowance for uncollectible accounts 12/31/1999 5000(credit)

  Bad debt expenses for the year 2000

  During 1999 recoveries on bad debts previously written off were correctly recorded at $500. If the beginning balance in the allowance for uncollectible accounts was $4700,What was the amount of accounts receivable written off as bad debts during 1999:

  A. $1200 B. $1800 C. $2200 D. $2400

  (8)Which one of the following items would likely increase earnings per share (EPS)of a corporation?

  A.Declaration of a stock dividend;

  B.Declaration of a stock split;

  C.Purchase treasury stock;

  D.A reduction in the amount of cash dividends paid;

  E.None of above;

  (9)The primary purpose for using an inventory flow assumption is to:

  A.Parallel the physical flow of units merchandise;

  B.Offset against revenue an appropriate cost of goods sold;

  C.Minimize income taxes;

  D.Maximize the reported amount of net income.

  (10)Delta company sold a plant assets that originally had cost of $50000 for $22000 cash. If Delta company correctly reports a $5000 gain on this sale. The accumulated depreciation on the asset at the date of sale must have been:

  A.$28000; B. $23000 C. $33000; D. $27000; E. Some other amount

  6.Bonds payable issue and recording interest expenses.(15%)

  The ABC Company sold $600000 of its 9.5%,12 years bonds on April 1,2000,at 106. The semi-annual interest payment dates are April 1 and October 1. The effective interest rate is approximately 8.9%. The company‘s fiscal year ends December 31.

  Required:

  Prepare journal entries to record:

  (1)The issue of the bonds on April 1,2000

  (2)The first interest payment on October 1,2000

  (3)The Amortization of premium or discount and interest expenses on December 31,2001.

  7.Statement of Cash Flows (14%)

  The net income of the ZY Company for 1999 was $260000. Additional data available relative to activities for the year are given below:

  A.Depreciation expenses for the year,$90000;

  B.Loss on sale of machinery used in operations was $2400;

  C.Accounts receivable increased by $2000;

  D.Accounts payable increased by $8400;

  E.Patent amortization for the year was $14800;

  F.Amortization of premium on bonds payable for the year was $4600.

  Required

  Prepare the cash flows from operating activities section of a statement of cash flows under the indirect method.

  8.Determining Revenue and Capital Expenditures (11%)

  The controller for XYZ Co. Asks you to review the Repair and Maintenance Expenses account to determine if all of the charges are appropriate. The account contains many transactions totaling $215540. All of the transactions are considered material.

  Required:

  You examine three of the transactions. Indicate whether each transaction is properly charged to the reqair and maintenance account and,if not,indicate why not and to which account the transaction should be charged. The three transactions as follows:

  Item Date Amount Decription

  1 01/03/00 $10000 Two-year service contract on office equipment

  2 05/18/00 $38500 Sealing roof leaks over entire production plant

  3 10/20/00 $48500 Purchase a crane for the assembly departement

  答案1. (1)Journal entry

  A chronological record of transactions,showing for each transaction the debits and credits to be entered in specific ledger accounts.

  (2)Going concern

  An assumption that a business entity will continue in operation indefinitely and thus will carry out its existing commitments.

  (3)Matching principle

  The revenue earned druing an accounting period is offset with the expenses incurred in generating this revenue.

  (4)Working capital

  Current assets minus current liabilities

  (5)Revenue expenditure

  Any expenditure that will benefit only the current accounting period.

  2. 每空1分,其中两个debit合计1分

  (1)(two) (debit) (debit) (equal)

  (2)(adjusting) (assign) (end) (prior)

  (3)(liquid) (that) (at)

  3.题一10分,第一小段6分,第二小段4分; 题二8分

  (1)Financial statements show the financial position of a business and the results of its operations,presented in conformity with generally accepted accounting principles. These statements are intended for use by many different decision makers,for many different purposes.

  Tax returns show the computation of taxable income,legal concept by tax laws and regulations. In many cases,tax laws are similar to generally accepted accounting principles,but substantial differences do exist.

  (2)Auditors do not guarantee the accuracy of financial statements; they express only their expert opinion as to the fairness of the statements. However,CPA firms stake their reputations on the thoroughness of their audits and the dependability of their audit reports.

  4.每小题6分,每小题包括三小句,每小句2分。

  (1)会计原则不象自然法则,从性质上来说不是等待人们去发现,而是我们考虑财务报告的最重要目标后据此由人制定的。在很多方面公认会计准则类似于为有组织的体育比赛,如足球或篮球比赛制定的比赛规则。

  (2)会计师制定了一些会计程序,据此将现金收支分配于一定期间,以某种方式确定出收益,该收益代表这个企业特定期间的经济成果。收益概念应用于现实生活涉及许多的抉择和判断。

  5.每小题选对1分

  (1)C,(2)A,(3)B,(4)C,(5)C,(6)A,(7)C,(8)C,(9)B,(10)B

  6.(1)全对4分,(2)全对5分,(3)全对6分

  (1)Debit: cash 636000

  Credit: Bonds payable 600000

  Premium on bonds payable 36000

  (2)Debit: Interest Expenses 28302

  Premium on bonds payable 198

  Credit: Cash 28500

  (3)Debit: Interest Expenses 14137

  Premium on bonds payable 113

  Credit: Interest payable 14250

  7.共6个调整数据,做对一个2分,合计数对2分,计14分。

  Cash flows from operating activities:

  Net income …………………………………………………………… $260000

  Adjustment for non cash revenue and expenses:

  Added (less): depreciation ……………………………$90000

  Loss on sale of machinery ……………$2400

  Patent amortization …………………$14800

  Amortization of premium on bond …。($4600)$102600

  Working capital changes:

  Accounts receivable increase …………($2000)

  Accounts payable increase …………$8400 $6400

  Cash flows from operating activities ………………………………$369000

  8.项目1和项目3正确表述各4分,项目2正确表述3分。

  Item 1:This item is a prepaid expenses and not properly recorded. Half of this expenses should be charged to the repair and maintenance account in the current year,half of this expenses should be deferred to next year.

  Item 2:This item is properly charged the account,because that is for regulative repairs.

  Item 3:This item is not properly charged,because this expenditure is for increasing the efficiency of production and should be capitalized.

  请点击查看更多对外经济贸易大学考研相关信息>>>

  相关链接:对外经济贸易大学历年考研专业课试题汇总

◇ 编辑推荐
·2015年考研复习:政治 英语 数学  专业课 · 2014年考研真题及答案汇总   历年考研真题
· 考研网上辅导热招!  ·2015年考研报考指南   ·历年考研国家分数线汇总   复试信息
考研网上辅导课程 特色班 精品班 实验班
学费 购买 学费 购买 学费 购买
公共课 政 治 800元 购买 1500元 购买 3500元 购买
英 语 800元 购买 1500元 购买 3500元 购买
数 学 800元 购买 1500元 购买 3500元 购买

专业课

视频

《管理类联考综合》、《会计学》、《中医综合》、《西医综合》、《法硕联考综合(法学)》、
《法硕联考综合(法学)》、《法硕联考专业基础(法学)》、《法硕联考专业基础(非法学)》

专业课

资料

952所考研院校、57300个招生专业、245000份考研辅导课件、核心纲要、考研笔记、内部题库现正热卖!

说明 专业课请到考研开放平台上注册及缴费----帮助